Wij hebben gekozen om het schoolbezoek gezamenlijk af te leggen. Een oud-collega van ons werkt nu in Amstelveen op een Montessorischool in de bovenbouw. Daar mogen we een ochtend komen meekijken. We hebben van te voren niet echt vragen bedacht, we willen gewoon met een open blik kijken hoe alles draait op een andere Montessorischool en wat we daar van kunnen leren, en eventueel meenemen naar onze eigen school.

 

De ontvangst is hartelijk. Ons valt meteen de ruime entree op, waarin zeer geordend kapstokken staan verdeeld met gekleurde luizencapes en schoenenrekjes.

Er hangt een mededelingenbord en een mooie plaat met “hoe gaan wij hier op school met elkaar om”.

We beginnen in de bovenbouw. Op de gang staan werkplekjes, goed verdeeld over de ruimte zodat de kinderen daar rustig kunnen werken. 

Op het digibord staat de dagplanning. De kinderen beginnen met hun weekplanning zelf in te vullen. Ze moeten kijken waar ze gebleven zijn en de rest van de lessen zelf voor de week inplannen. Op het bord staat vermeld welke lessen aan het eind van de week af moeten zijn voor taal, rekenen en spelling. De kinderen overleggen rustig, pakken werk of gaan verder met een macraméwerkje. De leerkracht maakt een ronde door de klas en blijft bij ieder kind kort zitten. Op het bord staat met een pijltje aangegeven welke ronde ze bezig is: een grote ronde, een kleine ronde of observeren.

De kinderen werken op eigen tempo door. De leerkracht houdt bij waar zij gebleven zijn en wanneer zij een lesje nodig hebben. De lesjes geeft zij individueel tijdens de ronde. Tevens heeft zij een eigen planning van waar de kinderen “zouden moeten zijn” qua leerstof. Wanneer het tempo van een leerling erg achter loopt, bespreekt zij dat en is het de bedoeling dat diegene dan met het vak begint en wat meer lessen per week gaat maken.

De voorbereide omgeving ziet er netjes en rustig uit. Er staan open kasten, netjes ingedeeld. Daarboven hangen foto’s van hoe de kasten er uit moeten zien. Er hangen taakjes-kaarten en een leerling heeft als taakje om te controleren of alles er weer netjes uitziet.

Er is een kast met Montessori-materiaal, maar dat wordt niet heel veel gebruikt.

Aan een kant van de klas is de “trots-muur”. Daar hangen kinderen bewijsstukken van stof die zij beheersen.

Er is een complimentenboom, waaraan kinderen en de leerkracht een compliment kunnen ophangen voor iemand.

In de middenbouw zit de leerkracht aan de instructietafel met groep 5. Zij gaan een nieuwe spellingmethode (Spelling op Maat) samen testen. De leerkracht geeft de kinderen een opdracht en loopt daarna een ronde door de klas. De kinderen zijn rustig aan het werk in groepjes. Twee kinderen werken op een kleedje. Rondom de klas zijn lage open kasten, overzichtelijk ingedeeld. Na de ronde voegt de leerkracht zich weer bij groep 5, die zichtbaar plezier hebben om gezamenlijk de oefeningen te maken. Ze bespreekt wat ze gemaakt hebben en vraagt wat ze er van vonden. Ze geeft de volgende opdracht en gaat weer een ronde lopen.

Het Montessori-materiaal staat netjes in de kast. Er wordt regelmatig gebruik van gemaakt.

Op het bord staat een hartje getekend met daarnaast: “trots: heerlijk rustig”.

 

In de onderbouw werken kinderen aan hun tafeltje of op kleedje. Er is een speelhoek, een huishoek en een bouwhoek. Er staat een open kast met zintuigelijk materiaal. Kinderen bewegen zich vrij door de klas. De leerkracht zit op dat moment bij twee kinderen een lesje te geven met de omtrekfiguren. Het is behoorlijk rumoerig, maar wat opvalt is dat wel alle kinderen bezig zijn. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende activiteiten plaatsvinden: er wordt gespeeld in de hoeken, op de kleedjes ligt Montessorimateriaal, er zijn kinderen met tel- en rekenwerkjes bezig, er wordt getekend en gekleurd, een kind zit met een leesboekje, een ander kind oefent een letter, er wordt gepuzzeld, etc.

 

We hebben ook nog snel een kijkje genomen in het techniek-lokaal. Een vakleerkracht ontvangt daar in de ochtend leerlingen uit verschillende groepen voor anderhalf uur techniekles. Er staan kasten met een heleboel doosjes vol materiaal. Kinderen werken groepsdoorbroken samen.

Onze bevindingen:

  • De leerlingen en leerkrachten zijn open en vriendelijk.
  • Uit gesprekken met leerkrachten blijkt dat deze school ook worstelt met werken à la Montessori-stijl in combinatie met de gebruikte methoden voor taal, rekenen en spelling.
  • De “trots-muur” vinden wij heel mooi. Een prachtige manier van individueel op eigen tempo werken en dat afsluiten met een persoonlijk bewijsstuk.
  • De leerkrachten spraken rustig. De dagplanning was duidelijk voor de kinderen. De rondes werden gelopen.
  • De voorbereide omgeving zag er over het algemeen goed uit. Open overzichtelijke kasten, niet te veel aan de muur, fijne werkplekken en thematafels.
  • We voelden een positieve sfeer in school; hoe de kinderen benaderd werden en hoe de kinderen elkaar benaderden. De complimentenboom is ook een mooi idee om mee te nemen naar onze school.
  • De manier van werken met de planner in de bovenbouw is om te onthouden. Zo zouden wij het ook wel willen. De kinderen in hun eigen tempo door de stof laten gaan en individueel lesjes geven.
  • Een vakleerkracht voor bijv. techniek en creatief in een apart lokaal is een luxe. Dat zouden wij ook wel willen. Leuk dat het groepsdoorbroken wordt aangeboden. In de klas blijven twee groepen over, waar je dan weer meer aandacht voor hebt.