TAAK 3: VOORBEREIDE OMGEVING

 

Tijdens de opleiding hebben we het uitgebreid over de voorbereide omgeving gehad. Ik hoor allerlei goede ideeën die ik graag bij ons op school wil verzorgen. Ik heb niet specifiek één kast genomen, maar een aantal plekken in de klas en in de bovenbouw aangepast, samen met de bovenbouwcollega’s.

We hebben bijvoorbeeld een tussenlokaal waar veel Montessorimateriaal staat, maar wat een grote puinhoop is. Op deze manier onbruikbaar, en we weten ook niet goed wat er aanwezig is. Het tussenlokaal hebben we beetje bij beetje opgeruimd, zodat we de nieuwe kasten kunnen vullen met Montessorimateriaal. Dan hebben we niet al het materiaal in de klas, maar kunnen we per keer pakken welk materiaal we in de klas aanbieden.

 

Samen met Michelle heb ik in de klas de taal en rekenkast op orde gemaakt. Aan een kant taalmateriaal en aan de andere kant rekenmateriaal. Op de onderste planken wat spelletjes. Van die plank heb ik een foto gemaakt en in de kast gezet, zodat de kinderen weer netjes op kunnen ruimen.

We hebben een “jaarlijn” in de klas gemaakt. Een plankje met daarop voorwerpjes of tekeningen o.i.d. over onderwerpen, activiteiten of gebeurtenissen die gedurende het jaar in de klas voorbij komen. De kinderen zijn zeer enthousiast.

Op de gang van de bovenbouw hebben we een aandachtstafel gemaakt bij het kosmisch project Egyptenaren. Er staan voorwerpen, werkjes en boeken over het onderwerp. Op de muur hebben mooie platen gehangen. In de klas hebben we een vitrine en dat is “aandachtstafel” voor onze klas geworden. Ook daarin boeken e.d. die met Egyptenaren te maken hebben. Door deze uitstalling in de gang en in de klas gaat het onderwerp veel meer leven voor de kinderen. Leuk.

 

In de klas hebben we met de kinderen afspraken gemaakt. Daar hebben we een mooie poster van gemaakt. De kinderen heb hun hand overgetrokken als ‘handtekening’ en die hebben we eromheen geplakt. Regelmatig benoemen we die afspraken in de klas.

 

Het taakjesbord hebben we vrolijk gemaakt fotootjes van de kinderen in een gekleurd lijstje bij het taakje.

Voor de lesjes die we aanbieden hebben we kaartjes gemaakt op het bord. Kinderen kunnen hun naam bij een lesje zetten. Dat werkt zeer goed. De kinderen vinden het fijn om zelf te beslissen wanneer ze dat doen.

We hebben een hoekje voor de hersenkraker gemaakt met iedere week een nieuwe kraker. Een grote pot staat er naast waar de kinderen hun antwoord in kunnen doen. Het leeft in de klas, kinderen bekijken enthousiast de nieuwe kraker en bespreken met elkaar het antwoord.

In de klas hebben we ruimte gecreëerd, zodat kinderen op een kleedje kunnen werken. Ook in de gang hebben we een ruimte gemaakt, zodat daar ook op een kleedje gewerkt kan worden.

 

Met de kinderen heb ik een “herfstraam” gemaakt. Kinderen hebben mooie bladeren gezocht en in de klas gedroogd. De bladeren hebben we mooi op het raam geplakt, zodat we de herfst naar binnen hebben gehaald. Zeer vrolijk. Toen de lente begon, hebben we deze bladeren vervangen door bloemetjes, gedroogde of getekende.

Al met al kleine verbeteringen, maar zeer “Montessori-verhogend”!